Google add

неделя, 26 август 2018 г.

Домашна дъвка от Мастикс


Понякога промяната на режима на хранене може да ви донесе някои неудобства, ако имате изградени навици… Един от моите е дъвченето на дъвка, към което бях буквално пристрастена. Наложи се да се откажа от него, когато започнах АИП преди около година и половина. Сега, дори след като преминах Протокола, се придържам към своеобразен палео-режим, съобразен с резултатите от него и който изключва добавките, присъстващи в индустриално приготвените храни. Само за информация ще посоча тези, които се съдържат в две от рекламираните като натурални дъвки:
„… захар 60 - 70%, Chios дъвка Mastic 5 - 7%, гуменa база 18 - 20%, глюкоза 10 - 13%, ментол ~ 0,2%, Физически Хиос Mastic масло ~ 0,3%, глицерин ~ 0,3%, гума арабика ~ 0,3%, титанов диоксид TR, полиране Wax TR…”
„… сорбитол, ксилитол, изомалт, манитол, малтитов сироп, аспартам, ацесулфам К, основа за дъвки, стабилизатор (глицерол), ароматизанти: натурална мента, натурална мастика, оцветител: титанов диоксид, емулгатори (соев лецитин), захарни естери на мастни киселини, сгъстител (гума арабика), глазиращ, агент - пчелен восък, антиоксидант (Е321)…

                От известно време в главата ми започна да циркулира идеята да опитам да си направя домашна дъвка, като изпълнението е абсолютна импровизация. Първият ми опит беше с мастикс и пчелен восък в съотношение 50:50%... Оказа се, не много успешен. Голямото количество восък кара крайният продукт да лепне по зъбите и да не се държи съвсем като дъвка. Затова при вторият опит редуцирах количеството му. Хубавата новина е, че така прекрасната пчеличка, подарена ми от производителя на най-ароматния бутиков мед  GHoney, ще запази формата си и ще ми стигне за дълго време. Другата хубава новина е, че като че ли намерих приложение на прекрасното есенциално масло от лимон на DoTERRA, което получих като подарък от Веси Пенкова с книгата на Сара Балантайн и което, според описанието би трябвало да окаже положителен ефект върху респираторните ми алергии…

Продуктите, които използвах при втория ми (успешен) опит са:
Натурална дъвка Мастикс на зърна – 10 г
Пчелен восък от GHoney - >1 г.
Пчелен мед - >1 г.
Есенциално масло Лимон – 1 капка

Всички съставки се смесват на водна баня в малък съд, като първо се слагат зрънцата мастикс, след тях – восъкът и накрая капка мед и капка маслото на DoTERRA. Изсипват се в силиконова форма и се слагат за охлаждане. Известен проблем ми представлява фактът, че не открих никъде форми с миниатюрни размери… най подходяща ми се стори тази, с форма на сърца, които лесно могат да се разполовят след като стегнат (няма нищо метафорично в този акт). В крайна сметка, тъй като не ги напълних догоре и ги разполових, изкарах 7 не твърде сладки, но много ароматни дъвки – шест от формите и една обрах от стената на съда за директна употреба. Предвид използваните продукти и с този резултат, една дъвка би ви струвала 0,70-0,80 лв. Не е най-евтиният вариант, но поне имате алтернатива, ако като мен приритате за дъвка.
Продуктите, които използвах в този експеримент са възможно най-чистите и качествени. Натуралната дъвка може да се купи от всяка аптека. Тази, която аз използвах съдържа 99% мастикс и 1% натурални примеси... Надявам се този 1  процент да не е толкова фатален.
За качествата на маслото от лимон е гаранция марката doTerra. Може да се снабдите както с него, така и с голямо разнообразие от масла чрез Веси Пенкова във Facebook групата Есенциални масла за весели сърца. За пчелните продукти от няколко години се доверявам само на GHoney.


Няма коментари:

Публикуване на коментар