вторник, 9 юли 2013 г.

Летен киш в халогенна фурна


За кората:
1 1/2 чаша брашно
1/2 ч.л. сол
3 с.л. краве масло
2 с.л. олио
1/4 чаша вода



Замесва се тесто от тези съставки, слага се в купа, покрива се с домакинско фолио и се слага в хладилника за 1 час.

За плънката:
2 домата нарязани на тънки филийки
2 чаши тънки филийки тиквички
1 глава лук
1 с.л. мащерка
1 ч.ч нискомаслено мляко
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
4 филийки нарязан бекон
3 яйца
3/4 чаша извара

Приготвяне:
Охладеното тесто се разточва на кръгла кора с по-голям диаметър, от съда, в който ще се пече, за да може да се оформи външна стена на печивото. Разстила се в тавичката (може да се използва и форма за печене на торта със свалящо се дъно) и се пече 15 мин. на 250˚ и се вади от фурната.
Отделно в тиган се запържват тиквичките и лука докато станат прозрачни. Разстилат се върху кората. Смесват се яйцата с млякото, бекона, изварата, солта и подправките и се разстилат върху тиквичките и лука. Отгоре се нареждат доматите, покрива се с алуминиево фолио и се пече 20 мин. на 250˚. Сваля се фолиото. По желание може да се поръси с настърган кашкавал. Пече се още 10-15 мин.