Ползвам халогенна фурна повече от 10 години. Не подозирах колко зависима съм станала от нея до момента, в който ѝ счупих капака. Просто гледах как пада на забавен каданс и нищо не можех да направя. Два дни по-късно (през които буквално стоях с вързани ръце) се сдобих с нова. Истината е, че ми върши чудесна работа, тъй като повече от 5 години съм на безглутенов режим и ежедневно приготвям разни неща в ограничени количества и конвенционалната фурна ми е изключително непрактична. Трябва да призная, че тестените ястия никога не са ми били „първа любов”, така че без особено усилие се отказах от тях. Това, което ми липсваше през тези години е пицата. Пробвала съм различни варианти – с блат от карфиол, тиквички и т.н. (рецепти в мрежата – бол), но във всеки от тях се усеща онзи зеленчуков привкус, който няма нищо общо с истинската пица. От друга страна безглутеновите ми печива се превръщаха в оръжия за масово поразяване (ако мога да цитирам една позната). От известно време се интересувам от НВ-ВМХ… Не съм минала на този режим, но драстично съм намалила въглехидратите. По идея, споделена в някоя от групите, в които режима се обсъжда, мисля, че открих идеалния за мен безглутенов блат за пица. Дотолкова ми хареса, че започнах да правя вариации. Това, което ще споделя тук не е точно пица, а една по-скоро много вкусна пърленка. Когато реша да я гарнирам като пица, просто добавям домашно приготвена шунка, маслини и всичко, което се сетите (в моя случай – без глутен).
Необходими продукти:
- 50 г. брашно от сусам, слънчоглед и лен (Сама си го меля. Желателно е сусама да е белен. Небеления е по-полезен, но внася горчива нотка. В брашното преобладават сусама и слънчогледа, лена е 1/10 от цялото количество)
- 50 г. кокосово брашно
- 300 г. Сладкарска извара (Ползвам тази на Pilos)
- 2 яйца
- 1 ч. лъжичка сода за хляб (без глутен и алуминий)
- хималайска сол (на вкус)
- риган
- кашкавал от козе мляко (ползвам този на „Халалица” козеферма)
Разбивам с миксера всичко, без кашкавала и ригана и
прехвърлям в тавичка върху хартия за печене, намазана със зехтин и пека на 150 градуса докато
хубаво се зачерви отгоре. Ако се налага – вадя тавата, обръщам с две шпатули и
оставям да се запече и от другата страна. Пет минути преди да извадя – поръсвам
с ригана и кашкавала. И това е – да ви е вкусно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар